Naomi Zomerschoe's profile

REDACTIONELE ILLUSTRATIE

REDACTIONELE ILLUSTRATIE
Wie is de opdrachtgever (met wie heb ik te maken)
Robin Hilt en Patrick Gielisse
Technisch gezien is de opdrachtgever de docent en in dit geval dus ook Sint Lucas, maar het kan ook natuurlijk zijn dat je een opdracht krijg vanuit een nieuwsbron. Hiermee wil ik zeggen dat bijvoorbeeld een Nu.nl of een Volkskrant je hier ook voor zou kunnen vragen

Wat is de opdracht? (Wat moet ik doen, wat wordt er verwacht, welke eisen zijn er?)
Voor deze opdracht moeten wij een redactionele illustratie ontwerpen. Dit houdt in dat ik goed onderzoek ga doen naar het artikel en wat hierin gecommuniceerd wordt.

Bovendien is het erg belangrijk om de boodschap goed te communiceren naar de doelgroep en je moet ervoor zorgen dat de illustratie voor zichzelf spreekt.
Ook worden we uitgedaagd om uit onze comfortzone te werken en je mag dus geen ‘’traditionele’’ illustratie gebruiken, het moet duidelijk zijn dat je in een andere stijl werkt zoals gewoonlijk, zodat je verder kan groeien in je creativiteit

Verder is het belangrijk dat we dus een passende illustratie ontwerpen bij ons gegeven artikel, met een nieuwe stijl waarmee je werkt. Verder ga je dus ook een magazine spread ontwerpen om je illustratie ook toe te passen.
Dit is belangrijk omdat je dus ook je vormgeving gaat aanpassen op je ontworpen illustratie

Wat is de boodschap? (Wat is het verhaal wat ik wil vertellen, welke identiteit past erbij)
Mijn doel van deze opdracht is voornamelijk informeren over deze traditie. Dit komt omdat ik zelf hier afgelopen december achter kwam dat dit een ding was en ik was er zelf redelijk van geschrokken.
Dit kwam voornamelijk omdat de media het verhaal vaak heftiger maakt dan hoe het werkelijk is.
Mijn boodschap is daarom ook om een aansluitende illustratie te maken die duidelijk weergeeft wat het artikel omschrijft. Het moeilijke daarvan is natuurlijk dat iedereen een tekst anders interpreteert en voor zich ziet.

Wie zijn de concurrenten/ collega’s?
De voornamelijke concurrenten zijn andere nieuwbronnen of magazines. Dit komt omdat vaak wanneer een onderwerp actueel is , meerdere nieuwsbronnen hier een artikel over maken. Daarom is het belangrijk dat je een opvallend en inhoudelijk goed artikel ontwerpt en schrijft voor je doelgroep.
Het is dus belangrijk jezelf te onderscheiden van je concurrenten zodat jij zelf (als bedrijf of illustrator) verder kan groeien.

Wie is de doelgroep? (Voor wie maak je het, wie wil je bereiken)
Mijn voornamelijk doelgroep zijn jongeren/ volwassenen met kinderen. Dit komt omdat het feest voornamelijk is gericht naar volwassen (mannen) die in de avond de straat op gaan om de stad te beschermen van al het onheil

Ik wil me dus ook focussen op gezinnen met kinderen aangezien volgens de traditie de vrouwen en kinderen binnen moeten blijven wanneer dit feest afspeelt.
Ik wil inhaken op de nieuwsgierigheid die kan ontstaan als vrouw/kind rondom deze traditie, omdat ze er technisch niet bij kunnen zijn. Als ik voor hun een mooi artikel kan opstellen met een passende illustratie
Planning 
Week 1 ( 5 feb) : onderzoek/ debriefing
Week 2 (12 feb) vakantie
Week 3 (19 feb) : onderzoek
Week 4 (26 feb) : onderzoek/ schetsen
Week 5 ( 4 maart) : schetsen
Week 6 ( 11 maart) : schetsen/ concept kiezen
Week 7 (18 maart) : concept uitwerken
Week 8 (25 maart) : opdracht afronden/ vormgeven
Week 9 (8 april) DEADLINE
Verantwoording artikelen:
Sunneklaas:
Toen we de opdracht uitgelegd kregen was ik al snel enthousiast, ik vond het namelijk een mooie uitdaging om iets nieuws te proberen. Ik heb de gegeven artikelen doorgelezen en vond er vele van interessant maar ik wou meer niche gaan werken.

Krampus:
Ter voorbereiding van de opdracht heb ik me beziggehouden met de oorsprong van de Krampus. Ik herkende het verhaal namelijk wel van het woord, bovendien heb ik ook de films over dit wezen gezien. Ondanks dat dit jaren terug was ,ben ik dus een beetje bekend met het verhaal.

Ik heb gekeken naar diverse artikelen en verhalen die zich focuste op het verhaal van de krampus en wanneer dit fenomeen opdook. Nadat ik diverse artikelen zorgvuldig heb doorgelezen moest ik natuurlijk een keuze maken tussen de uiteindelijke keuze.

Ik vond het belangrijk dat het artikel zich ging focussen op een omschrijving van hoe het wezen eruitziet. Dit komt omdat ik vanuit daar mijn illustratie wil afleiden.

Vanuit daar ben ik woorden gaan associëren om een duidelijke connectie te leggen tussen woord/beeld en passende aannames en symboliek wat ik kan toepassen.
Concept bepalen:
Ik ben een aantal weken bezig geweest met mezelf inlezen over Krampus en Sunneklaas. Dit heb ik gedaan om een juiste keuze te kunnen maken over wat het onderwerp gaat zijn van deze opdracht.
Mijn uiteindelijke keuze is beland bij Krampus omdat hier veel meer verhalen over waren en deze traditie erg ver teruggaat. Hierna heb ik besproken met de docenten wat een verstandige werkwijze was en ik ben mindmaps gaan opstellen. Vanuit hier probeerde ik namelijk een beter beeld te vormen bij het verhaal en wou ik bepaalde elementen met elkaar verbinden. De reden dat ik die verbintenis belangrijk vond is omdat je je ook kan focussen op kleinere elementen.
Mindmaps: (foto’s)
Vanuit deze mindmaps ben ik schetsen gaan maken en probeerde ik zo een concept te ontwikkelen.
Deze schetsen heb ik weer besproken met de docenten en vanuit hier ben ik verder keuzes gaan maken in wat concrete ontwerpen kunnen zijn :
Betere concepten:
Hierna ben ik gaan kijken naar compositie en hoe ik de spread zou vormgeven. Ik probeerde hierbij in mijn achterhoofd te houden dat ik mezelf moest uitdagen en niet in mijn gebruikelijke stijl moest toepassen.

Ik ben samen gaan kijken naar de anatomie en hoe ik mijn concept zou plaatsen in de spread en na veel ideeën uitgewerkt te hebben kwam ik erachter dat het geen goede combinatie was.
Daarom heb ik gekozen voor een andere illustratie en deze ben ik gaan schetsen op verschillende manieren. Ook heb ik hiervoor composities opgesteld en ik merkte dat dit veel beter ging.
Ik heb zowel op papier getekend en ik heb het digitaal geprobeerd. Met het digitale uitwerken merkte ik dat ik niet het gevoel kreeg wat ik wou afgeven dus ik besloot om met de hand te gaan werken.
Nadat ik mijn uiteindelijke schets had gemaakt ben ik deze op diverse manieren gaan invullen door middel van kleine lijnen en bogen. Ik heb uiteindelijk 3 versies gemaakt en deze heb ik ingescant via de printer.
3 versies:
Hierna heb ik gekeken naar hoe ik dit in een passend artikel zou plaatsen en ben ik hiermee gaan spelen. Ik heb ook aan de docent gevraagd hoe ik een goede balans kon creëren in mijn spread.
Als tip kreeg ik om wat video’s te kijken en deze hebben me zeker op weg geholpen. Ik ben ook nog verder gaan kijken naar kleine veranderingen die je beeld toch interessanter maken om naar te kijken.
Ik heb uiteindelijk zo’n 7/8 experimenten gemaakt en heb mijn uiteindelijke keuze kunnen maken
REDACTIONELE ILLUSTRATIE
Published:

REDACTIONELE ILLUSTRATIE

Published:

Creative Fields